Elokuussa 2022 Nekalan seurakuntatalolla avattu Ravintola Kierto on nykyisin jo kaupunkilaisten hyvin tuntema, hävikkiruokaa tarjoava lounasravintola Tampereella.
Ravintola on tarjonnut toimintansa aikana noin 850 ateriaa kuukaudessa. Ateriat valmistetaan 70-80 prosenttisesti seurakuntien Ruokapankin keräämistä hävikkiraaka-aineista. Pääraaka-aine on yleensä aina hävikkiraaka-ainetta ja lisukkeita ostetaan jonkin verran tuoreena. Joinakin päivinä ateria saattaa koostua kokonaan hävikkiraaka-aineista. Saatuja raaka-aineita tai tuotteita jatkojalostetaan ravintolan keittiössä lounastarjoilua varten. Hävikkiraaka-aineiden saannissa on ajoittain haasteita. Luovuttavia tahoja on vähän, ja ruoan hinnan nousu on saanut kaupat tehostamaan hävikin hallintaa.
Tarjolla on aina kaksi lounasvaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka. Lounas sisältää salaatin, pääruoan, leivät, ruokajuoman ja kahvin tai teen. Jälkiruoka ostetaan erikseen. Ruokina on melko perinteisiä kotiruokia. Kasvisvaihtoehto on raaka-aineiden saatavuudesta riippuen joko täysin vegaaninen tai sisältää joko maitotuotteita tai kanamunaa. Ruokaa voi ostaa mukaan, ja edellisen päivän ruokaa myydään valmiiksi pakattuna vielä edullisemmin.
Ravintola on avoinna kolmena arkipäivänä viikossa ja asiakkaita käy noin 70 henkilöä päivässä. Suurin osa kävijöistä on lähialueilta, mutta onpa asiakkaita käynyt naapurikunnista saakka. Lounastamaan saa tulla kuka tahansa eikä ruokailu ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunnan palvelujen asiakkuutta.
Ravintolan keittiössä on yleensä kolme työkokeilijaa työskentelemässä yhdessä kokin kanssa. Aiempaa koulutusta ravintola-alalta ei vaadita. Työkokeilija voi halutessaan voi suorittaa myös hygieniapassin. Ravintolassa on työskennellyt elokuusta alkaen yhteensä kuusi työllistettyä henkilöä.
Teksti: KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hanke, Sopimusvuori ry, Hiedanranta
Lisätietoja
Kristiina Vidqvist
Hankekoordinaattori
040 532 0537