Kiertotaloutta Hiedanrannassa

Tampereen Hiedanrannasta rakennetaan tulevaisuuden kestävää ja fiksua kaupunginosaa, joka tarjoaa työpaikan 10 000 työntekijälle ja kodin 25 000 asukkaalle. Alueen kehittämisen tavoitteena on tukea elinkeinojen ja kilpailukyvyn kehittymistä painopisteenä erityisesti älykkään, resurssitehokkaan ja kiertotalouteen perustuvan kaupunginosan toteuttaminen. Tavoitteena on CO2-negatiivinen Hiedanranta, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa. Alueella panostetaan muun muassa kestävään liikkumiseen ja logistiikkaan, älykkääseen energiajärjestelmään, kiertotalouteen ja sinivihreään infrastruktuuriin.

Ensimmäiset asukkaat muuttavat Hiedanrantaan vuonna 2025. Jo nyt alueella on runsaasti kävijöitä ja toimintaa. KIERTO-hankkeen tavoitteena oli tuoda kuntalaisille lisää osaamista ja tietoa kiertotaloudesta, joka on tärkeä osa Hiedanrannan kehittämistä ja alueen yritysten toimintaa. Hiedanrannan kiertotaloudesta kertova koulutusmateriaali toteutettiin videotuotantona, jossa Hiedanrannan kartanon ympäristöön sijoitettujen tietokylttien QR-koodien kautta alueella vieraileva pääsee kuuntelemaan ja katsomaan teemaan liittyviä videoita. Nettisivuilla koulutusmateriaali on kenen tahansa katsottavissa ja kuunneltavissa.

Videoihin pääset klikkaamalla alla olevia otsikoita. Voit katsoa 27 minuutin pituisen videon kokonaisuudessaan tai kiinnostuksesi mukaan lyhyempiä, noin kolmen minuutin pituisia videoita haluamassasi järjestyksessä.

7. Näsisaari

Näsisaari on tekosaari, jota rakennetaan parhaillaan Tampereen Näsijärveen. Raitiotielinja Hiedanrantaan tulee kulkemaan Näsisaaren läpi. [...]

8. Nollakuitu

Nollakuitu on selluteollisuudesta ylijäänyttä puuainesta. Hiedanrannan kehitysohjelman hankekehitysjohtaja Juha Kaivonen kertoo videossa Näsijärven nollakuidusta. [...]

Videot

Käsikirjoitus Marjo Niittusaari, erityisopettaja Tredu (osana Suomen ympäristöopisto Syklin ympäristökasvattaja-opintoja)
Kuvaus ja editointi Joonas Kyllönen ja Panu Perälä (osana Sopimusvuori ry:n työelämäjaksoa)
Tuottaja Emmi Laiho, Projektikoordinaattori, KIERTO-hanke, Sopimusvuori ry

Haastateltavat

Lukija Leena Lintusaari, matkailuopas, Tampereen Matkailuoppaat – Tampere Tourist Guides ry
Humbugi Anni Jokinen, yrittäjä Humbugi
Hiedanranta tulevaisuuden kaupunginosana Reijo Väliharju, vastuullisuus- ja kehitysjohtaja, Hiedanrannan Kehitys Oy
Nollakuitu Juha Kaivonen, hankekehitysjohtaja, Hiedanrannan kehitysohjelma

Aineisto on tuotettu KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hankkeessa, joka toteutettiin 1.12.2021 – 31.8.2023. Hankkeen päärahoittajana oli Euroopan Sosiaalirahasto ja koordinoivana tahona Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut. Lue lisää KIERTO-hankkeesta.