KIERTO-hankkeen jo toisen kerran järjestämät KIERTO FEST Future -kiertotalousmessut vetivät jälleen runsaasti yleisöä. Suosittu tapahtuma houkutteli 25.4.2023 Tampere-talon Sorsapuistosaliin yli 1 600 messuvierasta tutustumaan kiertotalouden ja kestävän työelämän teemoihin. Tapahtumassa esiteltiin tulevaisuuden työtehtäviä ja -mahdollisuuksia eri toimialoilla. Näytteilleasettajina messuilla oli oppilaitoksia, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita kiertotalouden toimijoita.

Messut avasi Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn alueen apulaispormestari Pekka Salmi ja tapahtuman juontajana toimi Relove Second hand & Café -ketjun perustaja Noora Hautakangas. Ohjelmalavalla kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja toimialaesittelyjä kiertotalouden näkökulmasta koko tapahtuman ajan.

–Yritysten kannattaa kiinnostua kiertotaloudesta, sillä se tarjoaa kestävän kasvun mahdollisuuksia ja uudenlaisia liiketoimintamalleja, totesi Noora Hautakankaan ensimmäinen haastateltava, KIERTO-hankkeen projektipäällikkö Riina Hiipakka-Lahti.  Kiertotalous on paitsi kilpailuvaltti yrityksille, myös tärkeä työelämätaito työssä oleville ja työhön hakeutuville. Hiipakka-Lahden mukaan tietoa ja osaamista kiertotalouden ja vihreän siirtymän vaikutuksista työelämään tarvitaan vielä paljon.  KIERTO FEST Future -tapahtuman tavoitteena oli kertoa messuvieraille, mitä kiertotalous tarkoittaa työelämän ja osaamisen kehittämisen näkökulmista.

Futuristi, keksijä ja tietokirjailija Perttu Pölönen puhui keynote-puheenvuorossaan tulevaisuuden työelämän identiteettien muodostumisesta ja teknologisten ratkaisujen aidosta kestävyydestä. Pölösen mukaan työelämän muutoksessa identiteetin rakennusaineita on hyvä etsiä taidoista ja osaamisesta sekä työn merkityksestä tekijälle.

KIERTO FEST Future -messuilla nähtiin myös muotinäytös, jossa mallien yllä oli vain vastuullista tai kierrätettyä muotia. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat tuottivat näytöksen kokonaisuuden, toimivat malleina sekä vastasivat ekologisin tuottein tehdyistä meikistä ja kampauksista. Muotinäytöksessä olivat mukana Miela, Oldie, Mauro Severino, Milla-Maija Saari, Humbugi ja Nextiili Vintage.

Kiertotalouden avulla pystymme hillitsemään ilmastokriisiä ja luontokatoa. Kiertotalous on näin ollen välttämätöntä, mutta myös kannattavaa, ja siksi Suomen tulisi olla kiertotalouden kärkimaa. Samalla työelämä, työurat ja osaaminen ovat muutoksessa, jonka keskiössä ovat yhteistyökyky ja uuden oppiminen, totesivat ohjelmalavan panelistit, Sitran johtava asiantuntija Laura Järvinen, Kiertotalous-Suomen asiantutija Janne Keränen ja Elinkeinoelämän keskusliiton koulutusasiantuntija Mikko Vieltojärvi.

KIERTO-hankkeen Tampereen ev.lut. seurakunnan hankekoordinaattori Kristiina Vidqvist ja Tampereen ammattikorkeakoulun palveluliiketoiminnan osaamisvastaava Sanna Luoto FUSILLI-hankkeesta kertoivat, millaisia vaikutuksia kiertotaloudella ja vastuullisuuden vaatimuksilla on ruoka-alan osaamistarpeisiin. Ruoka-alan murroksessa tarkastellaan koko ruokajärjestelmää tuotantotavoista resurssitehokkuuteen ja innovaatioihin sekä alan ammattiosaamiseen. Yritykset voivat ottaa aktiivisen roolin muutoksen vauhdittamisessa.

Uudistuva tekstiiliala puolestaan tuo työpaikkoja ja uutta osaamista valmistavassa teollisuudessa, ja kiertotalous luo uusia liiketoimintamalleja kierrätystekstiilin uudelleenkäytön parissa. Tekstiilialan uudesta noususta keskustelivat VTT:n johtava tutkija Pirjo Heikkilä ja tiiminvetäjä Emppu Nurminen Nextiili ry:stä. Kierrätysteollisyys ry:n toimitusjohtaja Mia Noreksen ja Stena Recycling Oy:n yksikönpäällikkö Kallejussi Pakisjärven mukaan kiertotalous vahvistaa taloutta ja työllisyyttä. Olennaista on saada kiertotalouden toimintaympäristö kuntoon, materiaalien rahallinen arvo talteen ja jätteen määrä minimoitua.

Kaupan alan kiertotalous- ja vastuullisuustyöstä keskustelivat Tyrsky Consulting Oy:n tutkimusjohtaja Kati Berninger ja Pirkanmaan Osuuskaupan palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Mia Häkkinen. Kuluttajat kirittävät kaupan alan murrosta vastuullisuuteen, mutta myös taloudelliset ohjauskeinot ovat tarpeen. Kaupan alan kiertotaloustoimilla ja vastuullisuuslinjauksilla on suuri merkitys, sillä kaupan ala on elinkeinoelämän suurin työllistäjä.

Kuluttajaliiton Jenni Vainiorannan kiinnostuksen kohteena oli vastuullinen kuluttajuus, joka vaatii kuluttajilta osaamista, tietoa, aktiivisuutta ja viherpesun tunnistamista. Kohtuullinen kuluttaminen vaatii suurta asennemuutosta kuluttajakäyttäytymisessä ja jakamistalous puolestaan edellyttää kuluttajilta luottamusta. Entä voivatko myös kulttuuri-, taide- ja elämystalouden palvelut edistävät kestävää kehitystä? Kestävän elämystalouden motto on saada aikaan hyvä taloudellinen tuotto mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Myös toimivat materiaali- ja osaamisverkostot ovat alalla olennaisia, totesivat Visit Tampereen projektipäällikkö Matti Pollari ja suunnittelija Otto Ikävalko Tampereen kaupungilta.

Rakennusalalla perusosaaminen vaatimukset pysyvät samoina, mutta kiertotalous vaatii yhteistyötä eri ammattiryhmien ja organisaatioiden kesken. Energia- ja materiaalitehokkuus ovat rakennusalalla kiertotalousmurroksen keskiössä summasivat Seinäjoen ammattikorkeakoulun asiantuntija Jenni Nurmi ja Pohjolarakennus Oy:n Erkki Ikonen.  Sote-alalla haasteina ovat puolestaan väestön ikääntyminen, globalisaatio ja digitalisaatio. Vastuullisuuden kriteerien määrittely on keskeistä ja yhteisöllisyyden lisääminen osa sote-alan kestävyysratkaisua. Sote-alan kehityskuluista keskustelivat sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Luona Oy:n toimitusjohtaja Tommi Qvick ja Commu App -mobiilisovelluksen perustaja Sami Ekmark.

Ekokumppanit Oy:n palveluja KIERTO Fest Future -kiertotalousmessuilla esitteli kiertotalouden asiantuntija Katja Tanski. Ekokumppanit pitää yllä muun muassa Fiksukulutus.fi -palvelua, joka kokoaa Pirkanmaan korjaus- ja vuokraustoimijat samalle sivustolle. Ekokumppaneiden tuottamasta Tekstiiliopas puolestaan sisältää tietoa liittyen vaatteiden huoltoon sekä säilytykseen, materiaalivalintoihin sekä poistotekstiilin käsittelyyn.

Yrittäjille suunnatussa kestävän liiketoiminnan kehittämisen työpajassa ahkeroi vastuullisuuden teemojen parissa kolmisenkymmentä yrittäjää ja taidetyöpajoissa saman verran. Oodi kestävyydelle -piirustustyöpajan töitä on esillä Ravintola Kierron tiloissa Nekalan seurakuntalossa 29.6.2023 saakka. Taidetyöpajojen lisäksi messukävijät saattoivat myös osallistua yhteisöllinen Työunelmia-kierrätystaideteoksen tekemiseen. Teoksen valmistamisesta ja ohjaamisesta vastasi BC Ensemble. Valmis teos tullaan sijoittamaan Tampereen kaupungin toimitiloihin.

Pajaston nuorten Bio’nd -audiovisuaalinen musiikkishow sai yleisöltä lämpimät suosionosoitukset. Vastuullisuuskahvila sekä Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän Ravintola Kierto tarjosivat vastuullisia ja hävikkimakupaloja, osuvia reseptivinkkejä ja vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen.

Kiitos kaikille KIERTO FEST Future -kiertotalousmessujen kävijöille, näytteilleasettajille ja asiantuntijoille!  Tapahtuman suosio osoitti, että kiertotalous kiinnostaa yleisöä ja toimijoita kiertotalouden kentällä on jo paljon.

Tampere-talo mahdollistaa tapahtumien järjestäjille hiilidioksidikompensaation. Tapahtuman hiilineutraalisuudesta saatiin alla oleva todistus.

Teksti

Ritva Pietarinen

Kuvat

Anni Vilkko


Me KIERTO-hankkeessa uskomme, että kiertotalous on tulevaisuudessa ainoa tapa toimia. Kun kiertotalouden mahdollisuudet tunnistaa nyt, edelläkävijöiden menestyksekkääseen matkaan voi vielä hypätä mukaan.

Kiertotaloudesta kasvua -sivustolta löydät maksuttomia asiantuntijapalveluita niin työnantajille kiertotalouteen siirtymisen vauhdittamiseen kuin työnhakijoille kiertotalousosaamisen kartuttamiseen. Sivustolta löydät myös inspiroivia kiertotalouden kasvutarinoita, mielenkiintoista tutkimustietoa sekä kiertotaloussanaston. Tilaa myös Kiertotaloudesta kasvua ja kehitystä -uutiskirje (aiemmat kirjeet pääset lukemaan täältä) ja liity mukaan LinkedIn verkostoomme.