KIERTO-hankkeen järjestämä Kierto Fest -kiertotalousmessut kokosivat yhteen laajasti kiertotalouden eri toimijoita ja kiertotaloudesta kiinnostuneita kävijöitä Tampere-talon Sorsapuistosaliin keskiviikkona 8.12.2021. Päivän kestävillä messuilla lisättiin ymmärrystä siitä, mitä kaikkea kiertotalous tarkoittaa ja miten siirtyminen kiertotalouteen tulee vaikuttamaan yhteiskuntaan, työelämään ja liiketoimintaan. Messuilla oli noin 60 näytteilleasettajaa ja päivän aikana noin 550 kävijää lisäsivät tietämystään kiertotaloudesta. Messujen juontajana toimi yrittäjä Sointu Borg, joka tutustutti kävijät inspiroivasti kiertotalouden maailmaan.

Messuilla innostettiin ihmisiä tutustumaan kiertotalouteen erityisesti työllisyys-, yrittäjyys-, liiketoiminta- ja uranäkökulmasta. Keynote-puhujana kuultiin Lauri Järvilehtoa, joka on työelämäprofessori, sarjayrittäjä ja tietokirjailija. Hän piti puheen etäyhteyksin. ”Työelämän nopeassa murroksessa selviytymiseen tarvitsemme jatkuvaa oppimista ja luovaa ajattelua. ” – Lauri Järvilehto

Toisena keynote-puhujana kuulimme Seija Lukkalaa, joka on perustanut kiertotalouteen pohjautuvan yrityksen Globe Hopen vuonna 2003. Yritys on toiminut suunnannäyttäjänä ylijäämätekstiilien hyödyntämisessä ja ekologisen brändin rakentamisessa. ”En voi muuttaa koko maailmaa, mutta voin tehdä oman osani. Meidän jokaisen täytyy muuttaa toimintaamme ekologisemmaksi. Yritysmaailmassa voittajia ovat ne, jotka ottavat vastuullisuuden tosissaan.” –Seija Lukkala

Juontaja Sointu Borg haastatteli päivän aikana kiertotalousyrittäjiä ja näytteilleasettajia. Haastattelut laajensivat ymmärrystä muun muassa kiertotalouden monipuolisista mahdollisuuksista liiketoiminnassa sekä piirsivät kuvaa siitä, miten kiertotalous näkyy jo nyt eri alojen koulutuksessa.

Päivän aikana saimme nähdä huikean muotinäytöksen, jossa mallit esittelivät kierrätettyä ja vastuullista muotia. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat vastasivat upean näytöksen tuottamisesta. Opiskelijat toimivat näytöksen malleina sekä vastasivat meikistä, kampauksista ja stailauksesta. Nextiili ry oli myös mukana näytöksen järjestelyissä. Näytöksessä esiteltiin tuotteita seuraavilta merkeiltä: Oldie, Pure Waste, MEA, Miela, Piece Of Jeans ja Nextiili ry:n vintage & verkkokauppa. Mukana oli myös Tredun tekstiili- ja muotialan opiskelijoiden valmistamia kiertotaloustuotteita, joiden materiaalit on saatu Nextiilistä. Näytös osoitti, että vastuullisuus ja ekologisuus todella on muodikasta!

KIERTO-hanke kiittää kaikkia esiintyjiä, näytteilleasettajia ja kävijöitä. Kiertotalouden ympärillä toimii mahtavan monenlaisia yrityksiä, yhdistyksiä, oppilaitoksia, tukipalveluita ja ohjaavia toimijoita. Tämän saimme konkreettisesti nähdä ja kokea messuilla!

KIERTO-hanke kompensoi tapahtumasta aiheutuneet päästöt istuttamalla lähimetsää. Tampere-talo mahdollistaa tapahtumien järjestäjille tämän vastuullisuusteon. Tapahtuman hiilineutraalisuudesta saatiin alla oleva todistus.

Teksti ja kuvat: Merja Häikiö

Me KIERTO-hankkeessa uskomme, että kiertotalous on tulevaisuudessa ainoa tapa toimia. Kun kiertotalouden mahdollisuudet tunnistaa nyt, edelläkävijöiden menestyksekkääseen matkaan voi vielä hypätä mukaan.

Kiertotaloudesta kasvua -sivustolta löydät maksuttomia asiantuntijapalveluita niin työnantajille kiertotalouteen siirtymisen vauhdittamiseen kuin työnhakijoille kiertotalousosaamisen kartuttamiseen. Sivustolta löydät myös inspiroivia kiertotalouden kasvutarinoita, mielenkiintoista tutkimustietoa sekä kiertotaloussanaston. Tilaa myös Kiertotaloudesta kasvua ja kehitystä -uutiskirje ja liity mukaan LinkedIn verkostoomme.