Hankkeen maksuton, joustava ja yksilöllisesti räätälöity ohjaus vie eteenpäin kiertotalousuralla

Kiertotalouden alan töistä jo vuoden haaveillut Olga tuli KIERTO-hankkeen asiakkaaksi sen jälkeen, kun hän näki Instagramissa mainoksen hankkeen info-tapahtumasta. Tapahtumassa hän tutustui KIERTO-hankkeen työnhakijapalveluihin. Hankkeen palveluiden maksuttomuus sekä joustavat osallistumisehdot tekivät Olgan mukaan hankkeen asiakkuudesta erittäin helppoa.

”Kerran näin Instagramissa ilmoituksen KIERTO-hankkeen info-tapahtumasta ja menin sinne. Näin tutustuin KIERTO-hankkeen asiantuntijoihin Ullaan ja Millaan ja minusta tuli asiakas. Aloittaminen oli erittäin helppoa, koska projekti on avoin ja osallistumisehdot ovat joustavat.”

Olga kuvaa kokemustaan hankkeen asiakkaana erittäin hyödyllisenä. Hankkeen tarjoama ohjaus selkeytti hänelle niin kiertotalouden mahdollisuuksia Tampereella kuin auttoi päivittämään työnhakuun vaadittavia asiakirjoja ja kartoittamaan omaa osaamistaan uudesta näkökulmasta. Hankkeen aikana hän aloitti kevytyrittäjyyden ja pääsi opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Alle viisi vuotta Suomessa asunut Olga kokee, että työnohjaus oli hänelle tärkeä tuki työmarkkinoilla. Lisäksi hanke auttoi kulttuurierojen ymmärtämisessä työelämään liittyen.

”KIERTO-hankkeen Ulla ja Milla tukivat minua koko prosessin ajan ja antoi tärkeitä neuvoja työn hakemisesta sekä vuorovaikutuksesta työnantajien kanssa. Ulla auttoi minua päivittämään työnhaun asiakirjojani ja harjoittelemaan kykyäni hahmottaa omia taitojani. Milla taas kertoi minulle yrittäjyydestä ja jakoi kokemuksiaan oman liiketoimintansa perustamisesta. Hän auttoi minua myös löytämään ammatillisia kontakteja sekä hyödyllisiä tietolähteitä.”

Vastuullisuuden kehittäminen organisaatioissa kiinnostaa ja motivoi

Kiertotalouden alue on laaja ja koostuu useista eri toimialoista. KIERTO-hankkeessa Olga kertoo löytäneensä tietoa esimerkiksi tekstiili-, ravintola- ja kaupan alalta sekä yrittäjyyden mahdollisuuksista. Hankkeessa hän perehtyi myös kiertotalouden periaatteisiin ja oppi ymmärtämään, miten kiertotaloutta toteutetaan käytännössä. Yritysten vastuullisuudesta kiinnostunut Vuori näkee, että yritysten on tärkeää kehittää liiketoimintaansa kiertotalouden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiksi. Hän uskoo, että monet innovaatiot ja mahdollisuudet odottavat nuoria kiertotalousosaajia. Lisäksi tietoa kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta jaetaan yhä enemmän oppilaitoksissa ja ilmaiseksi verkossa.

”Esimerkiksi Sitra-säätiön sivustolla on paljon tietoa yhteiskunnan tulevaisuuden ennusteista, joissa kiertotalous on isossa roolissa. Lisäksi korkeakoulujen koulutusohjelmat keskittyvät enemmän tulevaisuuden haasteiden ratkaisuihin. Tänä syksynä jatkan opiskelua organisaatioiden kehittämisestä ja uudistamisesta ammattikorkeakoulussa ja tahdon syventää ymmärrystäni organisaatioiden kestävyysongelmista ja niiden ratkaisuista.”

Sen lisäksi, että Vuori kokee kiertotalouden tärkeänä osana yritysten vastuullisuusperiaatteita, hän näkee kiertotalouden työmahdollisuuksien myös motivoivan nuoria työelämässä. Kiertotalouden ja kestävän kehityksen periaatteiden soveltaminen työhön ja jokapäiväiseen elämään on Olgalle henkilökohtaisten arvojen kysymys. Hän näkee samanhenkisiä ihmisiä ympärillään yhä enemmän.

”Jos työnantajalla on samat arvot, se motivoi työntekijöitä työssään. Tällainen työ antaa mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ja nuorille tämä on tärkeää.”

Kiertotaloudesta kiinnostuneille työttömille nuorille Olga haluaa kertoa suosittelevansa lämpimästi KIERTO-hankkeen asiakkuutta.

”Kannattaa vaan ottaa rohkeasti yhteyttä KIERTO-hankeen asiantuntijoihin vaikkapa somessa ja kysyä lisää. Asiantuntijat auttavat sinua eteenpäin omalla tielläsi!”

Lue lisää KIERTO-hankkeen maksuttomista työnhakijapalveluista.

Teksti: Jussi Robert Ojala / Kuva: Olga Vuori