Työkokeilu KIERTO-hankkeessa on paljon muutakin kuin työtä

KIERTO-hankkeen osatoteuttaja TITRYn ompelimon syksyä on kahdeksan viikon ajan värittänyt ryhmä KIERTO-hankkeen työkokeilijoita. Työkokeilun aikana he ovat perehtyneet kiertotalouteen, suunnitelleet uusia tuotteita ylijäämä- ja poistomateriaaleista, vierailleet tekstiilialan yrityksissä ja tutustuneet teollisuusompelimon työrytmiin. KIERTO-hankkeen työkokeilu ompelimossa on ensimmäinen laatuaan.

Ryhmään valikoituneet työkokeilijat ovat kaikki kiinnostuneita yhteiskunnasta ja kiertotaloudesta mutta myös kokeneita ompelijoita. Monilla oli alan tutkinto jo ennen työkokeilun aloittamista.

– Tämä ryhmä on tosi kiva. Siksi kyllä harmittaa, että työkokeilu loppuu. Meillä on ollut hyviä keskusteluja, Mari Heiskanen kiittää tovereitaan.

Katariina Kuusiston mielestä TITRY on ollut hyvä oppimisympäristö teolliseen ompelutyöhön tottumattomalle.

– Tämä on kiva paikka. Työrytmi on sopiva – ei liian hektinen. Täällä ehtii hyvin opetella eri koneiden käyttöä.

Uutta osaamista kiertotaloudessa

Kiertotekstiilituotteet ovat TITRYn ompelimolle uusi aluevaltaus. Oppimista onkin tapahtunut puolin ja toisin. Ryhmän apuna tuotteiden suunnittelussa läpi koko työkokeilun toimi artesaani ja yrittäjä Minna Ojanen.

– Saimme Minnalta todella kannustavaa palautetta ja hyviä vinkkejä, Mari kiittää.

– Parasta oli, kun sai käyttää omaa luovuuttaan tuotteiden suunnittelussa, Kirsi Vuohijoki kehuu.

Työkokeilun tärkeimpiin anteihin ryhmän palautteissa nousivat myös yritysvierailut, joiden aikana työkokeilijat pääsivät ompelukoneen ääreen oikeissa teollisuusompelimoissa.

TITRYssä haluttiin lisäksi tarjota työkokeilijoille tietoa yrittäjyydestä työllistymisen väylänä. Eri vierailijoiden johdolla käytiin läpi yrittäjyyden eri muotoja, kuten kevytyrittäjyyttä, osuuskuntatoimintaa sekä oman yrityksen rekisteröimistä.

Myös hankkeessa mukana olevat Ekokumppanit ja Nextiili-paja saivat TITRYn työkokeilijoilta positiivista palautetta. Vaikka kiertotalous olikin useimmille tuttu juttu kuluttajan näkökulmasta, Ekokumppaneiden tarjoamissa valmennuksissa ymmärrys laajeni myös yritysten ja yhteiskunnan tasolle. Nextiili-pajalla vieraillessaan työkokeilijat saivat hyvän kuvan materiaalien lajittelusta ja siitä, millaista kierrätysmateriaalia on saatavilla.

Vaikka kiinteäksi hioutunut porukka onkin vähän haikeaa jättää taakse, TITRYn työkokeilijat vaikuttavat kokemaansa tyytyväisiltä. Uutta tietoa ja osaamista on kertynyt paljon, ja samalla omat tavoitteet ovat kirkastuneet.

– On tämä antanut tosi paljon, Kirsi summaa.

Seuraava ryhmä KIERTO-hankkeen työkokeilijoita aloittaa TITRYssä keväällä. Kevään ryhmään voi hakea mukaan jo nyt! Lue lisää täältä.

Teksti ja kuva: Tarja Lindfors / TITRY ry