Yrittäjät Riikka Viljanen, Susanne Hamari ja Noora Viitaniemi kertoivat yrittäjyydestä ja oman yrittäjäpolkunsa alkutaipaleesta KIERTO-hankkeen asiakkaille Nextiili ry:n, KIERTO-hankkeen ja Ekokumppaneiden KIRI-hankkeen syyskuussa 2022 järjestämässä tilaisuudessa.

Riikka Viljanen päätti vaihtaa alaa ja opiskeli vaatetusalaa aikuiskoulutustuella. Ensimetrin starttirahan turvin Riikka perusti Riikan kotiompelimon, joka on sittemmin muuttanut Hämeenkyrön keskustassa sijaitsevaan liiketilaan. Näkyvyys katukuvassa ja tyytyväisten asiakkaiden suositukset tuovat Riikan kotiompelimoon säännöllisen asiakasvirran, joka mahdollistaa työn kokoaikaisena yrittäjänä.

Susanne Hamari on vaatetusalan artesaani ja esinesuunnittelun ja valmistuksen artenomi, jonka Think Today -yritys valmistaa sisustusesineitä teollisuuden ylijäämämateriaaleista. Susanne tekee myös sisustus- ja messualuesuunnittelua ja vetää käsityöpajoja. Susannen valtteja ovat epävarmuuden sietokyky, monialaisuus ja verkostot, joiden merkitys yrittäjälle korostuu etenkin poikkeusaikoina.

Noora Viitaniemi päätyi yrittäjäksi omien käsityöalan kiinnostusten kohteiden kautta. Artesaaniompelijan ja verhoilijan koulutukset antoivat pohjan oman verhoiluyrityksen perustamiseen. Tallipihalla toimivan Nooran putiikin palettiin kuuluvat myös sisustustuotteiden verkkokauppa ja harrastajille suunnatut maalauskurssit. Rohkeus ja intuitio ovat olleet Nooran apuna yrittäjäpolulla, ja muiden yrittäjien vertaistuki helpottaa pienyrittäjän arkea.

Teksti ja kuva: Ritva Pietarinen / KIERTO-hanke