Kiertotalousyrittäjyys kiinnostaa myös nuoria. Kierrätetyistä materiaaleista rusetteja ja taskuliinoja valmistavan Jalo Rusetit Oy:n liikeidea syntyi sattumalta Veikko Kukon siskon ylioppilasjuhlissa keväällä 2019. Juhlissa Kukon isän rusetti hajosi useampaan kertaan ja taitavana ompelijana Kukko korjasi rusetin kuntoon. Tämän innoittamana hän halusi kokeilla laadukkaampien rusettien tekoa alusta asti itse.

Veikko Kukko osallistui opiskelukavereidensa, Anselmi Koivusen, Elmo Pyykön ja Milana Itäpään, kanssa Nuori Yrittäjyys yhdistyksen järjestämään Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan vuonna 2019. Yhdessä he perustivat ohjelman aikana kierrätysmateriaaleista rusetteja valmistavan yrityksen.  Aluksi yritys toimi nimellä Jalo NY, jossa NY viittaa Nuori yrittäjyys -toimintaan. Joulukuussa 2020 yritys muuttui osakeyhtiöksi ja nimeksi vaihtui Jalo Rusetit Oy. Alkuperäisestä tiimistä mukana jatkoi Anselmi Koivunen ja uusiksi yhtiökumppaneiksi valikoituivat Viljami Riuttala sekä Nicolas Kiviranta.

Jalo Rusettien tavoitteena oli alusta asti tehdä tuote, jonka valmistusprosessi on tarkkaan mietitty. Ekologinen tuote oli nuorten mielestä loistava mahdollisuus, koska sen markkinat olivat vielä pienet. He halusivat myös toiminnallaan olla osa ratkaisua ilmastonmuutosta vastaan.
— Kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista valmistetut rusetit eivät itsessään ratkaise ilmastonmuutosta. Halusimme kuitenkin tuoda esille uudenlaisen tavan, jonka avulla mennään kohti isompaa tavoitetta, Anselmi Koivunen kertoo.

Kiertotalouden liiketoimintamalleista yritys hyödyntää resurssitehokkuutta ja kierrätystä. Ekologisuus tulee liiketoiminnassa esille itse tuotteessa ja pakkauksessa. Suomessa valmistetut tuotteet on tehty laadukkaasti ja kestävästi.

Nopeaa kasvua ja yhteistyötä

Talvella 2020 nuorten liiketoiminta oli kasvanut sen verran, etteivät heidän omat resurssinsa enää riittäneet valmistamaan mirrejä haluttua määrää. Heille tarjoutui mahdollisuus työllistää ihmisiä tuotannossa yhteistyössä Nokian väliaseman kanssa. Väliasema on Te-palveluiden ja Nokian kaupungin yhteinen hanke, jonka tavoitteena on työllistää pitkäaikaistyöttömiä sekä saada heidät takaisin työmarkkinoille. Ompelimo valmisti yritykselle ensimmäisen erän rusetteja tammikuussa 2020.
— Tämä on oivallinen mahdollisuus liiketoiminnallemme. On myös kunnia saada olla osana tämänkaltaista hanketta, Koivunen sanoo.

Vahvat, eettiset ja ekologiset, arvot ovat ohjanneet yrityksen toimintaa alusta lähtien. Ne otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon yrityksen toiminnassa.
— Ekologisuus ja yhteiskuntavastuullisuus ovat meidän valttimme markkinoilla. Tätä vielä harva yritys tarjoaa.

Koivunen rohkaisee myös muita kiertotalousyrittäjyydestä kiinnostuneita kokeilemaan rohkeasti uusia ideoita. Myyntivaltin voi löytää kiertotalouden monista mahdollisuuksista sen sijaan, että käyttäisi tuotteissa täysin neitseellisiä materiaaleja. Koivunen uskoo, että kiertotalousosaamisen kertyminen yrityksen työntekijöille tulee heillä käyttöön myös jatkossa.
— Kiertotalousosaaminen on ehdottomasti tärkeä taito tulevaisuudessa.

 Kuva: Rami Kellomäki

Teksti: Milla Kolehmainen / KIERTO-hanke

Jalo Rusetit on päättänyt toimintansa.